Loading animation image
Message icon

Важно за родителите: здравна информация

29 август, 2022

ДА ПРЕДПАЗИМ ДЕЦАТА СИ ОТ ГЛАВОВИ ВЪШКИ

През последните години се забелязва увеличаване на опаразитяването с главови въшки. Явлението се наблюдава не само във Варненска област, но и в цялата страна. Предполага се, че причините са няколко – интензивното движение на хора, увеличаването на контактите на големи групи от съвременното поколение. Противно на широко разпространеното схащане, чистотата и добрите хигиенни условия не предпазват от опаразитяване с въшки. С тях може да се зарази всеки, независимо от възрастта, хигиената, социалния и икономически статус.

Поради липсваща нормативна база, регламентираща дейността и уреждаща мерките за ограничаване на въшливостта, борбата с нея е затруднена. Основната отговорност за профилактиката и лечението на главовата въшливост при децата и учениците е на техните родители.

Въшливостта е паразитно заболяване, предизвикано от главовата въшка. Тя с кръвосмучещо насекомо, външен паразит, живеещ в окосмената част на главата. Тялото й е удължено, гръбно- коремно сплескано с размери 2-4 мм. Женската снася яйцата си – гниди, с белезникав цвят, удължено-овална форма, които остават здраво прикрепени в основата на космите. Най-голям брой са гнидите в тилната област и зад ушите, но при силно опаразитяване се намират по всички части на главата. От яйцата в рамките една седмица се излюпват нимфи, които се хранят с кръв. За 18-20 дни след излюпването се появяват полово зрели мъжки и женски екземпляри. Въшките се прикрепят в основата на космите на главата и смучат кръв с помощта на хоботче по някоко пъти дневно.

Как става заразяването с главови въшки?

Възприемчивостта е всеобща. Те са паразити на ,,социалния контакт“. Главовите въшки лесно се пренасят от човек на човек чрез допир на глави или общо ползване на гребени, четки, принадлежности за коса, шапки, хавлиени кърпи, спално бельо, спане един до друг или употреба на обща възглавница. Най-податливи са децата, тъй като играейки те доближават глави, което улеснява предаването на паразита. С това се обяснява завишеното опаразитяване сред организираните детски и ученически колективи. На този принцип обикновено става и заразяването на членовете в семейството. Често се заразяват и работещите с деца и ученици.

Оплакванията включват неприятен сърбеж, усещане за движение в косите, следи от разчесвания, които могат да се инфектират. При тежко опаразитяване с главови въшки е възможно да се получат гнойни възпаления и повишение на температурата.

Борбата с въшките е затруднена поради няколко причини: паразитите са здраво захванати за косъма и е необходимо да бъдат отделяни ръчно една по една; твърде малки са по размер и могат да не се забелязват от неопитно око; гнидите могат да се сбъркат с пърхут, а новоизлюпената въшка е белезникава, почти прозрачна и трудно се открива в косата.

Профилактични мерки:

  • Избягване на физически контакт с опаразитени лица
  • Съветвайте децата си да не ползват гребени, шапки, шалове и принадлежности за коса на други деца.
  • Проверявайте периодичнотго косата на детето, като обърнете внимание на областта около челото, зад ушите и тилната част
  • При наличие на въшки сред приятелите и съучениците на детето ви, желателно е да го проверявате още по-старателно през няколко дни.

При заразяване на вашето дете с въшки:

  •  Предприемате незабавно мерки за обезпаразитяване
  • Оставете детето си в къщи, докато се изчисти напълно.
  • Проверете и другите членове на семейството ви за главови въшки и при опаразитителност ги лекувайте.
  • Информирайте учителите или детските възпитател, както и родителите на приятелите на вашето дете.
  • Заменете с нови или обработете с препарат срещу въшки гребените и четките за коса.
  • Изперете на висока температура всички шапки, шалове, спално бельо и пр.

За унищожаването на главовите въшки се използват инсектицидни препарати за локално приложение. В аптечната мрежа се предлагат под формата на лосиони, шампоани и спрейове. Използват се съгласно указанията на производителя. С цел профилактика се използват препарати с остатъчно до една седмица действие.