Един достоен финал на изученото!

В края на учебната година две учителки – Илиана Дичева, по изобразително изкуство, и Донка Георгиева, по български език и литература, обединиха идеите си, за да съпреживеят заедно със своите чаровни петокласници мигове, изпълнени с творчески заряд и взаимно удовлетворение в един интерактивен урок.
Задачите бяха поднесени по оригинален начин. В час по литература учениците получиха задача да създадат кратки разкази по вълнуващи ги теми от ежедневието – реални или абстрактни. В час по изобразително изкуство – те трябваше да нарисуват комикси по създадените от тях кратки текстове. Петокласниците имаха свободата да творят и да избират в какъв свят искат да пребивават. Едни от тях дадоха приоритет на словотворчеството, а други се въоръжиха с моливи, четки и бои и дадоха воля на фантазиите си. Децата работиха с ентусиазъм и проявиха завидно творческо въображение. В края на часовете имахме едни удовлетворени от резултатите ученици и учители, а също и достатъчно материали за богата изложба от изобилстващи от теми комикси.
Един достоен финал на изученото в часовете по ИИ и по БЕЛ за годината показаха петокласниците с представяне на своите комикси, създадени чрез екипна работа, която включва кратък разказ –интересна и забавна случка с начало, развитие и край и комикс в картини към текста. Герой-спасител на бедстващи от комикса на Вероника е и самата учителка по БЕЛ Донка Георгиева в интересна и забавна случка озаглавена "Спасението".
Равносметката е: Децата имат идеи и обичат да ги реализират по свой начин. Споделяйки ги със своите учителки, те получиха одобрение и подкрепа, дообогатиха ги и уверено ги реализираха върху белите листи. Запомнящи са минутите, когато всеки застана пред своя клас, показвайки комиксите си , описаха случките, които въплъщават, посланията отправиха към всички. Получиха се много оригинални комикси и текстове, достойни за книга. Една голяма част от тях бяха отличени и получиха най-високите оценки от своите връстници. Жури бяха старши преподавател по български език – г-жа Д. Георгиева, която оцени написаните разкази, а оценка за художествено изпълнение даде г-жа И.Дичева, преподавател по изобразително изкуство. Във всеки клас имаше победители, които получиха предметни награди. В 5а клас това са Анна-Мария, Йоана Ангелова, Сава, Вероника и Даниела. В 5б клас – Габриела, Ралица Михова, Илиян, Йоана Пискалска, Никола. В 5в клас – Александър Нещеров, Вероника, Яни, Борис и Иванина.
Пожелахме си и догодина учениците да работят така усърдно в часовете по ИИ и по БЕЛ.
Така петокласниците в нашето училище и техните учителки прибавиха още по един необикновен час към летописа на 130-годишното училище в Аксаково. Такива, които остават като спомен и се помнят винаги!
За да се убедите сами, ето и заглавията на творбите им:
Деница Станкова – "Съкровището"
Йоана Ангелова – "Смърфовете"
Анна-Мария – "Природата приятел"
Даниела – "Кактусите и цветята"
София – "Бобчето Гарят"
Йоана Петрова – "Без пари"
Вероника Георгиева – "Спасението"
Сава – "Мисия Посейдон"
Васил – "Неочаквана случка"
Александра – "Към сладоледената планета"
Станислав – "Лошият шофьор"
Таня – "За ПТП-тата и още нещо"
Мария – "Снежният човек и пингвините"
Емил – "Епизодите"
Димитър – "Ракетата"
Веселин - "Преследвачът на коли"
Александър Нещеров – "Графитена история"
Яни – "Шедьовър"
Иванина – "История с жабка"
Геновева – "Моливчо и пастелчо"
Габриела Иванова – "Необикновен ден"
Йоана Пискалска – "Яйцето и кокошката"
Денислав – "В обсерваторията"
Наталия – "Заек и мечка"
Георги Иванов – "Подаръците"
Нора – "Всичко се връща"