Eдно пътуване назад към корените ни.

Ако искате да се върнете заедно с нас към изворите на българското, заповядайте в СУ“Св. Климент Охридски“, град Аксаково. Във фоайето, в близост до входа на училището,  заема своето специално място една изложба, която приковава вниманието.

Връщането назад към  корените на автентичното българско цели да пием от извора, да се запознаем със светоусещанията на изобретателните и сръчни наши прародителки, които в миналото претворяват вижданията си като пресъздават многообразието на типично българското женско облекло . Идеята е на Снежана Дочева-библиотекар и Илиана Дичева-учител по изобразително изкуство   , а реализацията – на учениците от шести класове.    Целта е постигната. Всеки, който се доближи до куклите –експонати, е завладян от един различен свят на пъстрота и красота. За да помним и почитаме, за да пазим и предаваме на поколенията колорита на уникално българското, стигнал до нас.

Ако посетите изложбата, ще се насладите на колекцията от аранжирани неповторими кукли, облечени в национални женски носии, с мотиви от типично български народни шевици. Над тях постер ни запознава с различни видове родни шевици. Зад многообразието от кукли се крие духът на нашите прабаби, усетът им за красота и традициите в облеклото им в миналото. Изложбата показва и тендеции в облеклото от Средновековието и Възраждането .И всичко това е плод на въображението на едни сръчни момичета и момичета , които под ръководството на техните ръководителки  ни подаряват мигове на красота и наслада за очите и душите.

Похвално, нали!?