"СПОМЕН ЗА ЛЕВСКИ" - 19 ФЕВРУАРИ 2017

„Спомен за Левски“ е поредният интерактивен урок в пети клас, проведен на 17 февруари  в СУ“Св. Климент Охридски“.  В навечерието на 144-годишнина от гибелта на Васил Левски младите родолюбци се преклониха пред най-великия син на България – Апостола на българската свобода.

Те бяха неразделна част от едно връщане назад във времето чрез една въображаема среща с Левски. Пред портрета на Дякона децата поднесоха цветя в знак на признателност и почит. И една свещичка повече гореше  - в памет на Левски!

Петокласниците наблюдаваха с интерес видеоматериала „Завръщането на  Левски“. Всички се обединихме около идеята, че се нуждаем  от него, искаме да е сред нас, да се прероди. За да мерим себе си с него, за да се учим от неговия пример и да помним, че не думи трябват, а дела! Левски   беше представен през погледа на младите чрез презентация. Те го наричат „Величавият Левски“, „Гордостта на един народ“, „Мярката за безсмъртие“, „Моят Бог Левски“и заявяват: „Ще помним таз легенда“, „Ти ни трябваш и днес, Апостоле“, „Левски е вечно жив“, „Левски е необходим и днес на всички ни“.

В рубриката „Знаете ли, че…?“петокласниците разбраха, че Левски ни предлага един различен  вид приятелство: „На драго сърце да обичаме оногова, който покаже грешките ни и нека той ни е наш приятел.“

През месеца за трезвеност, февруари,  засегнахме още един аспект от ореола на Левски – отношението му към алкохола. Левски бил пълен въздържател. По негова препоръка през 1869 година е основано в Карлово Първото българско младежко въздържателно дружество. Негови съвременници разказват, че нито пушел, нито пиел – пълен монашески аскетизъм, в изпълнение на дадения пред Бога обет за целомъдрие. За алкохола той самият казва: „Алкохолът най-много замайва човека. Пияницата без да иска може да издаде. За делото, пиянството е от чума по-лошо.” Същото казвал и отец Матий Преображенски:” Туй пиянство ще ни изяде главите”, относно случващите се понякога пиянски  пирове на революционни дейци.

Споменът за Левски завърши с посланието: „Да се множат родолюбците на Аксаково и на България!“

                                               Ст. учител по БЕЛ: Донка Георгиева

Ти за нас си връх

Какъв си бил ти?

Толкоз умен,

толкоз смел

и толкоз силен.

 

Защо не си при нас сега –

да ни научиш на това:

да се борим с кривините,

да сме достойни за дедите.

 

Ти за нас си знаме,

ти за нас си връх –

ще вървим към него

до сетния си дъх.

 

Ти си Левски,

нашият герой,

безсмъртен, вечен

с подвига си свой.

Йоана Петрова Vа клас

Свои творби на тема „Левски в моите очи“ и „Моите думи за Левски“написаха петокласниците, а специални стихотворения сътвориха Таня С. Радева от Vб клас „Да пиша за теб...“ , Никола К. Петков от Vб„Левски“, Йоана Ив.Петрова  от Vа клас – „Ти за нас си връх“. Постер със снимкови материали подготви Ралица Д. Иванова от Vб клас.