ВЕЛИКДЕН В УЧИЛИЩЕ!

Екипната работа между ученици и учители за пореден път даде своите резултати, за да стане фоайето в училище "Свети Климент Охридски" в Аксаково пъстро и красиво и предвеликденското празнично настроение да завладее малки и големи.

След като се запознаха с народния празничен календар петокласниците получиха от своята учителка по български език и литература г-жа Донка Георгиева задачата да претворят идеите си за избрани от тях фолклорни празници. Крайният резултат е повече от впечатляващ: презентации, постери, диплянки, визитки, мини реферати. Кои са най-впечатляващите експонати, заемащи своето достойно място на изложбата? Много са! Петокласниците с желание уважиха труда на своите съученици и приятели като посветиха минути, за да се насладят на техните творби. Изложбата зарадва както момичетата, така и момчетата. Всички отличиха шедьовъра на Ралица Иванова от пети б клас – диплянка под формата на яйце, с преобладаващите асоциации на слънцето, любовта и хармонията като послание към посетителите. Самата Ралица сподели пред своя клас идеите си. Наталия от пети в клас участва с два постера, представящи двата пролетни празника –Великден и предхождащата го Цветница.

Наталия обясни на своите съученици защо розовите багри преобладават, съответно и посланията за много радостни дни обсебиха всички. И нейната съученичка Нора беше подготвила постер в лилаво жълти нюанси, тя също разказа какви са замислите й. Ана-Мария от пети а клас с въодушевление заостри вниманието на своите връстници защо е нарисувала заек в центъра на своята рисунка и то стиснал символа на всеки Великден – червеното яйце. И Димитър разказа как е получил вдъхновение в час по изобразително изкуство. Петокласниците са с усмивки на лицата след магнетичното въздействие на училищната изложба.

В часовете по изобразително изкуство не само петокласниците, но и ученици от шести и седми клас заедно със своята учителка г-жа Илиана Дичева подготвиха разнообразни експонати за изложбата – едни нарисуваха, други апликираха картички, флагчета, кошнички на тема Великден. Сред тях се открояват творбите на Алиса, Йоана Петрова, Йоана Ангелова, Вероника Георгиева, Елисавета, Мелани. Снимките показват както цялата изложба, така и отделни предмети от нея.

Много специално място в изложбата имаха великденските картички, които децата на ресурсно подпомагане бяха изработили заедно със своята учителка Бисерка Дочевска.

В дните преди Великден всички наблюдаваха видеоматериалите, които г-н Светлин Тодоров подбра, а библиотекарката г-жа Снежана Дочева подпомогна умело учениците, за да подготвят тематични празнични презентации. От тях научихме за спецификата на празниците около и на Великден, за символите на този най-голям празник на пролетта и за Великден по света.